In welke voeding en huidverzorging zitten antioxidanten die bijdragen aan je gezondheid en een gezonde huid?
tips voor antioxidanten halen uit voeding, en tips voor huidverzorging met antioxidanten.

Antioxidanten zitten onder andere in groenten, fruit en noten, maar je ziet ze ook steeds meer in huidverzorging! Ze dragen namelijk bij aan je gezondheid én een gezonde huid. Waarom zijn ze zo gezond? En hoe kun je deze antioxidanten in je voeding én in je crème krijgen?

Antioxidanten beschermen ons

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat anti oxidanten goed zijn voor de gezondheid van de mens. Ze helpen weefsels beschermen, verbeteren de doorbloeding, zorgen voor meer energie en helpen de huid elastisch te houden.

Anti oxidanten beschermen ons ook tegen de aanval van vrije radicalen op onze cellen. Wetenschappers hebben vast gesteld dat ‘oxidatieve stress’ (de aanval van vrije radicalen op onze cellen) een rol speelt bij meer dan honderd acute en chronische ziekten (zoals trauma/wondheling, psoriasis, xeroderma pigmentosum, astma, diabetes, lupus). Anti-oxidanten werken neutraliserend op die oxidatie.

Rook of drink je, heb je een langere periode last van stress, eet je weinig groenten en fruit, ben je op hoge leeftijd en sport je heel veel of juist heel weinig? Dan kan het zomaar zijn dat jouw lichaam extra behoefte heeft aan anti oxidanten.

Wat zijn antioxidanten?

Anti oxidanten zijn dus bepaalde vitamines (zoals vitamine C en E), mineralen (zoals selenium, zink) en andere voedingsstoffen (zoals polyfenolen, bioflavonoïden, glutathion, co-enzym Q10, boswellia extract). Deze anti-oxidanten zijn in staat om schadelijke vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren, voordat deze gaan oxideren.

Ons lichaam heeft zuurstof nodig, en dit is goed en belangrijk. Maar net zoals ijzer op een gegeven moment gaat roesten door zuurstof (oxidatie), doet ons lichaam dat ook. Antioxidanten gaan deze schadelijke kant van zuurstof tegen en vertragen daarmee dit proces.

Een ander voorbeeld: als je een hapje neemt uit een appel, dan verkleurt deze plek na een tijdje. De appel reageert op zuurstof in de lucht en wordt dan bruin. Als je nu citroensap (een anti-oxidant) aanbrengt, krijgt de appel geen kans om te reageren en wordt het plekje niet bruin.

In welke voeding zitten antioxidanten?

Sommige anti oxidanten maakt het lichaam zelf en sommige haal je uit voeding. Anti-oxidanten haal je voornamelijk uit felgekleurde fruit en groenten, kruiden en specerijen, noten en bepaalde theesoorten.

  • Laten we beginnen met het kruidenrekje. De volgende specerijen (vers of gedroogd) bevatten antioxidanten: Knoflook, zwarte peper, gember, kurkuma, kaneel, chilipoeder, paprikapoeder, kruidnagel, oregano, basilicum, tijm, koriander, pepermunt.
  • Bij het zetten van een antioxidanten-kopje-thee kun je denken aan: groene thee, gemberthee, muntthee en kurkuma thee.
  • Varieer vervolgens (rauw, beetgaar en gekookt) met de volgende groenten voor je portie anti oxidanten: broccoli, sla, asperge, avocado, rode bieten, uien, aubergine, pepers, bloemkool, wortels, bloemkool, tomaat, bleekselderij, komkommer, laos, galangawortel, artisjok, boerenkool, spinazie, spruitjes.
  • Qua fruit met anti oxidanten kun je denken aan: appels, blauwe en zwarte bessen, pruimen, frambozen, cranberries, kersen, kruisbessen, peren, mandarijnen, navelsinaasappels, grapefruit, kiwi, citroensap, mango, bananen, abrikozen, vlierbessen, dadels, vijgen, granaatappel, aardbeien.
  • Voorbeelden van noten met anti oxidanten zijn: pecannoten, walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, pinda’s, cashewnoten, macadamia en paranoten. En voorbeeld van peulvruchten met anti-oxidanten zijn: kidneybonen, zwarte bonen en linzen.
  • Verder kun je ook nog denken aan overige anti-oxidanten uit: ongezoete cacaopoeder, pure chocola, rode wijn, witte wijn, rozijnen, olijfolie, roggebrood, volkoren granen, zeevruchten en gevogelte.

Best veel keuze toch?!

Antioxidanten in huidverzorging

Qua huidverzorging en anti oxidanten in crèmes zijn er ook mogelijkheden. Anti-oxidanten in huidverzorging kunnen bijdragen aan:

  • Beschermen van de huid tegen vervuiling.
  • Negatieve gevolgen van blauw licht op de huid herstellen.
  • Huid verstevigen.
  • Huid stralend maken.
  • Zichtbaarheid van rimpels verminderen.

Let erop dat er voldoende van het anti oxidant ingrediënt in de crème zit. Simpel gezegd moet het ingrediënt voorkomen in het eerste deel (eerste 1/3 deel) van de ingrediëntenlijst. Daarnaast moet de verpakking goed lucht- en lichtdicht zijn, anders kun je zelfs een negatief effect krijgen. Dus kies een ondoorzichtig pompflesje of -potje.

Vitamine C en E worden gezien als de gouden combinatie van anti oxidanten in huidverzorging, maar er is meer.

Dit zijn de anti oxidanten in huidverzorging waar je naar kunt zoeken:

  • Vitamine C / ascorbic acid; tussen de 5-15%
  • Vitamine E / tocopherol; in een concentratie van 0,5-3%
  • Ferulic acid / ferulazuur; tussen de 0,5-1%
  • Retinaldehyde / Retinol / vitamine A; percentage afhankelijk van de vorm
  • Ergothioneine
  • Groene thee extract / Camellia oleifera (Thea Sinensis Extract); tussen de 2-3%
  • Co-enzym Q10 / ubiquinone; tussen de 2-3%
  • Glutathione
  • Resveratrol; tussen de 0,5-1%
  • Genisteïne; rond de 0,25%

Combineer antioxidanten!

Wist je dat antioxidanten – die je eet – elkaar ‘recyclen’, zodat ze langer dienst doen als antioxidant? Ze werken met elkaar samen, versterken elkaar én hebben elk hun eigen specifieke voordelen.

Voor het bestrijden van oxidatieve stress, het tegengaan van biologische veroudering en de beschermingen tegen chronische (verouderings)ziekten kun je dus het beste een combinatie nemen van antioxidanten.

Liever een antioxidantencomplex met van elk antioxidant lagere hoeveelheden (zoals ze voorkomen in groenten en fruit), dan één afzonderlijke antioxidant in hoge dosis. En combineer het daarnaast met kwalitatieve huidverzorging.

Conclusie antioxidanten in voeding

Moet je alle losse antioxidanten gaan uitzoeken? Nee hoor! Met deze tips kom je al heel ver:

  • Eet gevarieerd en ‘gekleurd’. Vergeet je noten en peulvruchten niet. Neem voldoende verse (biologische) groenten en fruit.

In Griekenland eten ze bijvoorbeeld al gauw 600 g groenten en 3 stuks fruit per dag (en wij in NL ‘slechts’ 250 gram groenten en 2 stuks fruit – als we dat al halen…).

  • Eet daarbij voldoende vezels en goede vetten (vis, noten, avocado, omega-3). En eet liever minder vaak een grotere portie, dan continu snaaien over de dag.

En je huidverzorging met antioxidanten?

Tot slot zijn er behandelingen zoals microneedling met de Dermapen4 en/of diverse peelings met o.a. vitamine C, ferulazuur en gluthatione mogelijk in mijn praktijk.

Geef je gezondheid en huid een boost met antioxidanten!

Antioxidanten zijn meer dan alleen trendy ingrediënten in de wereld van voeding en huidverzorging; ze zijn essentieel voor het behoud van een gezonde levensstijl en een stralende huid. Door een gevarieerd dieet rijk aan kleurrijke groenten, fruit, noten en kruiden te omarmen, bied je je lichaam de krachtige bescherming die het nodig heeft tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Combineer dit met effectieve huidverzorgingsproducten die antioxidanten bevatten, en je zet een krachtige stap richting een optimale huidgezondheid.

Of je nu kiest voor een lekkere antioxidanten-rijke maaltijd of een serum dat je huid revitaliseert, het gaat erom dat je de juiste keuzes maakt voor zowel binnen als buiten. Twijfel je over de juiste producten voor jouw huidtype of wil je begeleiding bij het implementeren van antioxidanten in je routine? Maak dan nu een afspraak voor een gratis consult met onze Huidtherapeut. Samen werken we aan jouw gezonde, stralende huid!

Laatste nieuws

Diëtist en huidtherapeut werken samen.

Diëtist

Bekijk als diëtist ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Dermatoloog en huidtherapeut werken samen.

Dermatoloog

Bekijk als dermatoloog ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Fysiotherapeut en huidtherapeut werken samen.

Fysiotherapeut

Ontdek de voordelen van huidtherapie voor jou als fysiotherapeut – voor een optimale huid- en bewegingsgezondheid van jouw cliënt.

LEES VERDER »
Huisarts en huidtherapeut werken samen.

Huisarts

Bekijk als huisarts ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »