Huidadvies: minder douchen! Help, hoe doe ik dat?

huidproblemen en douchen - tips en adviezen

Bij huidproblemen zoals jeuk, roodheid, droogheid of gevoelige huid is vaak het advies: minder douchen. We weten dat het geen leuk advies is om te horen, maar hier ligt wel de basis van een gezonde huidbarrière. Hoe zit het nou precies met huidproblemen en douchen? En wat kun je zelf doen om je huid te verbeteren?

Huidproblemen en douchen

Droge schilfers, rode vlekken en gevoelige of kapotte huidplekken kunnen door veel factoren veroorzaakt worden. Zo kun je last hebben van eczeem, acne, rosacea, psoriasis of iets anders. Maar er is één belangrijke overeenkomst. De huidbarrière is verslechterd.

De huid is als het ware flinterdun en kan jou niet goed beschermen. Hierdoor kunnen bacteriën en invloeden van buitenaf makkelijker binnendringen en schade toebrengen. En dan krijg je dus last.

“Ja, daarom douche ik juist zo vaak, om het schoon te houden!”

Dit is een bekend probleem. Je bent niet de enige. Veel mensen met een schilferende huid, acne of rode vlekken voelen zich vies, en douchen daarom extra vaak. Soms wel twee keer per dag. Maar, je bent niet vies! Je huid heeft juist extra zorg nodig.

Als huidtherapeut begrijpen wij als geen ander dat het lastig is om in zo’n vicieuze cirkel vast te zitten. En daarom willen we je graag helpen bij het versterken van je huidbarrière. Zodat je weer een gezonde huid krijgt.

Wat gebeurt er met je huid tijdens het douchen?

Onze huidcellen bestaan voor het grootste deel uit water. Dit is dus heel erg belangrijk voor het goed functioneren van de huid. Maar als je huid heel kwetsbaar en droog (vochtarm) is, mis je dit. En veelvuldig douchen verergert het alleen maar. Waarom gebeurt ditt?

  • Overmatig douchen spoelt de huideigen beschermende oliën weg (talg, lipiden, ceramiden en vrije vetzuren). Zonder dit beschermende olielaagje kan de huid extra snel uitdrogen. Er verdampt dan nog meer water uit de huid.
  • Veelvuldig douchen tast de zuurgraad aan van de huid. De zuurgraad van water (pH 7) is veel hoger dan die van de huid (pH 4,5-5,5). Dit komt niet overeen met de huid, want de huid hoort lichtzuur te zijn. Door dit zure laagje beschermt de huid zich tegen bacteriën. Wanneer de zuurgraad door het douchen minder zuur wordt, kunnen de bacteriën op de huid overgroeien en dus problemen geven.
  • Bij een hete douche en een verhoogd vochtgehalte in de badkamer, verdampt er nog meer vocht uit de huid. Dit maakt de huid nog droger. De huid droogt extra uit.

Kan de huid zichzelf dan niet herstellen?

In principe wel, maar..

Wist je dat het soms wel 14 uur kan duren na het douchen tot je huid haar eigen pH heeft hersteld? Wanneer je dus 2x per dag doucht, kan je huid nooit haar eigen zuurmantel herstellen. (bron)

Zonder voldoende vocht of beschermende zuurgraad, krijgt de huid dus geen kans om de huidbarriere te herstellen.

Een optimaal douche advies

Gemiddeld douchen we in Nederland zo’n 7 minuten, en ongeveer 5 keer in de week. De meeste mensen douchen tussen de 35 en 40 graden. Jongeren douchen zelfs soms nog twee keer zo lang. Bij jou kan het natuurlijk anders zijn.

Wanneer je last hebt van huidproblemen wordt het volgende advies gegeven in de wetenschappelijke richtlijnen:

Douche om de dag, niet langer dan 10 minuten, gebruik warm water in plaats van heet. Gebruik daarbij huid-pH-neutrale producten. Dep je huid voorzichtig droog met een zachte handdoek in plaats van hard wrijven.

Minder douchen helpt dus. Waarom?

  • De huideigen hydratatie blijft beter, waardoor de huid minder schilfert en gezond blijft.
  • De beschermende huidoliën worden niet aangetast, waardoor de huid soepel blijft.
  • Je voorkomt irritatie en ontstekingen van de huid.
rosacea resultaten Huidtherapie bij Lori Zoetermeer / minder douchen
Meer rust en comfort in de huid (bekijk resultaten)

Praktische tips – minder douchen

In de praktijk blijkt dat veel mensen het lastig vinden, minder douchen. Je bent het misschien gewend en douchen is een bron van comfort. Soms voelen mensen zich verplicht om dagelijks te douchen, omdat ze zich zorgen maken over geur, hygiene of r eacties van anderen. Sommigen weten geen alternatief. En sommige mensen denken juist dat vaker douchen beter is.

Herken jij dit? Hopelijk heb je dan wat aan de volgende praktische tips, om stap voor stap je douche routine aan te passen.

minder douchen tips

  1. Begin met het verminderen van je douchetijd. Probeer de tijd onder de douche te verkorten tot maximaal 10 minuten. En daarna tot 5 min. Gebruik bijvoorbeeld een douche wekker.
  2. Probeer het douchen vaker af te wisselen met het wassen aan de wasbak, met een washandje.
  3. Gebruik lauwwarm water in plaats van heet water. maximaal 37-38 graden. Liefst niet heter dan je eigen lichaamstemperatuur.
  4. Beperk de frequentie van het douchen. Ga om de dag te douchen in plaats van dagelijks, tenzij je je echt vies voelt. Probeer dit slim in te plannen, bijvoorbeeld op de dagen na het sporten.

En welk douche product helpt bij mijn huidprobleem?

Naast minder douchen, zien we bij een droge en gevoelige huid nog een ander terugkerend probleem. Ken je die lekker geurende, flink schuimende douchegels? Die zijn dus niet bepaald goed voor je huid..

Als huidtherapeut kijken we vaak mee met de thuisproducten van cliënten, tijdens een gratis product advies. Hierin vertellen we je over de ingrediënten die je voor jouw huid beter kunt vermijden en geven we je tips over ingrediënten die wél bijdragen aan een sterkere huidbarrière. De algemene tips op een rijtje:

  1. Vermijd erg schuimende producten, zoals die met het ingrediënt sodium lauryl sulfate. Een milde reiniger mét verzorgende oliën is bijvoorbeeld de Naturally Clean Body Wash.
  2. Gebruik alleen zeep op plaatsen waar dit echt nodig is. Spoel zeep altijd goed af.
  3. Gebruik tijdens het douchen een drupje verzorgende huidolie, bijvoorbeeld 100% jojoba olie.
  4. Smeer de huid na het douchen in met een verzorgende bodylotion zonder parfum, alcohol of parabenen of kies voor een basiszalf zoals cetomacrogol, om de huid tijdelijk een handje te helpen. Wanneer de huidbarrière goed is, kunnen we kijken naar een huidverbeterende body lotion.

Je huid verder verbeteren

Heb je (nog steeds) last van je huidprobleem of wil je kijken om jouw huid nog verder te verbeteren? Boek dan bij onze huidtherapeut een gratis en vrijblijvend consult. We staan graag voor je klaar, om samen te werken aan een gezonde huid!