Ruwe huidbultjes verzachten (Keratosis Pilaris)

Keratosis pilaris is de naam als je last hebt van veel ruwe, rode bultjes op je bovenarmen of benen. Een huidtherapeut kan je hierbij helpen. Maar er zijn ook een aantal tips die je alvast zelf kunt proberen!

Wat is keratosis pilaris?

Bij keratosis pilaris zie je ruw aanvoelende, soms rode bultjes, vooral op de buitenzijde van de bovenarmen en benen, soms ook in het gezicht, op de billen, of op de romp. Het lijkt een beetje op een soort blijvende kippenvel of het kan aanvoelen als schuurpapier.

Keratosis pilaris betekent letterlijk “verhoorning van de haren”. Het zijn eigenlijk plugjes van dode huidcellen (keratine, een eiwit van de huid) in de haarzakjes. Soms kunnen ze wat ontsteking geven. Je hebt meestal geen jeuk of pijn. En in de winter heb je er meestal meer last van. De huidafwijking bestaat uit periodes van rust en verergeringen die elkaar afwisselen. Keratosis pilaris is een chronische huidaandoening.

Mogelijke oorzaken van de ruwe, rode bultjes

Keratosis pilaris wordt vaker gezien bij een droge huid en wanneer je gevoelig bent voor allergie. Het heeft ook een genetische component, kans dus dat het bij je in de familie voorkomt.

De bultjes bij keratosis pilaris zijn kleine verstoppingen van de haarzakjes door keratine. Keratine is een normaal bestanddeel van de huid, maar bij mensen die deze huidaandoening hebben wordt het in overmaat aangemaakt.

Keratosis pilaris behandeling bij de huidtherapeut

Bij keratosis pilaris kan de huidtherapeut je helpen met huidverzorgingsadviezen, het uitkiezen van de juiste huidproducten, persoonlijke leefstijl- en voedingsadviezen, behandelingen gericht op het versterken van de huidbarrière en behandeling gericht op het vergladden van de huidlaag zoals microneedling en peelings.

Hulp nodig bij keratosis pilaris? Boek nu een gratis eerste consult via 0612418373

Wat kun je zelf doen bij keratosis pilaris?

De behandeling van keratosis pilaris is gericht op het vergladden van de bultjes op de huid en het eventueel dempen van de ontstekingsreactie.

Adviezen huidverzorging bij keratosis pilaris

  • Water droogt de huid uit en kan de hydratatie aantasten die nodig is voor een gezonde huidbarrière. Voorkom langdurig, veelvuldig en te heet douchen of in bad om de huidbarrière in optimale conditie te houden.
  • Een droge huid kan sneller last hebben van keratosis pilaris. Zorg dus dat je de huid goed gehydrateerd houdt.
  • Vermijd uitlokkende factoren zoals irriterende zepen of shampoo’s en vermijd parfum en sterk schuimende producten op de huid (vermijd ingrediënten zoals sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate). Kies een milde lichaamsreiniger zoals Naïf wasgel.
  • Vermijd wasverzachters en kies een mild, parfumvrij wasmiddel (zoals Neutral) voor de handdoeken voor je gezicht.
  • Salicylzuur kan helpen de hoornpropjes op te lossen. Voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%.
  • Ook glycolzuur is een exfoliant en schilfert beschadigde en oude huidcellen af. Een crème met 20% glycolzuur is voldoende om de huid op het lichaam te vergladden, zoals glycolic 20% skincream.
  • Ook de ingrediënten ureum (urea) en vitamine A kunnen zorgen voor een verzachtende werking en laten het hoornpropje langzaam verdwijnen.
  • Melkzuur kan helpen bij de hydratatie van de huid en maakt de huid gladder en zachter.
  • Wanneer de huid ontstoken of geïnfecteerd is, helpt Cliniprep Desinfectants overtollige bacteriën, schimmels en gisten van huid te verwijderen, zonder de huid uit te drogen.
  • Niacinamide herstelt de huidbarrière en kan ook licht exfoliërend werken.
  • Een lichte crème, zoals de Hyal Ceutic of Moisture Complex gericht op bescherming en hydratatie (bijv. met hyaluronzuur) helpt tegen een droge, vochtarme huid. Ook ingrediënten die kalmeren of ontstekingsremmend werken kunnen bijdragen (zoals groene thee, aloe vera).

Gezonde voeding

Er is geen voedingsmiddel die keratosis pilaris oplost, maar door gezond en gevarieerd te eten komen alle benodigde voedingsstoffen wel de huid binnen. En een gezonde huid raakt minder snel geïrriteerd of beschadigd.

  • Let op gezonde voeding; eet vers (zo min mogelijk pakjes en zakjes), zoveel mogelijk biologisch, uit het seizoen en varieer voldoende. Vermijd snelle suikers (let op een lage glycemische index) en kies voor volkoren producten. Glutenvrij eten zou je ook kunnen proberen. Drink water, vermijd alcohol. Eet voldoende groenten en lekker veel fruit met vitamines, mineralen en antioxidanten. Eet minimaal 1x per week vette vis zoals haring, makreel, sardines. En neem een handje ongezouten noten per dag.
  • Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor keratosis Pilaris. Vitamine A gaat namelijk de aanmaak van keratine tegen. Gezonde vetten helpen het lichaam vitamine A op te nemen. Vitamine E en zink helpen bij dit proces. Vitamine A zit in lever, zoete aardappelen, wortels, mango’s, spinazie, abrikozen, cantaloupe meloen, melk en eigeel. Wees wel voorzichtig met vitamine A supplementen, een overdosis kan gevaarlijk zijn. Kies dan liever ‘beta-caroteen’ in een supplement. Dit wordt omgezet in vitamine A. Een supplement met visolie is hierbij ook een mogelijkheid.
  • Ook kun je kijken hoe het ervoor staat met je darmflora. Een goede darmgezondheid is belangrijk. Een groot deel van je immuunsysteem zit namelijk in je darmen. Er wordt gespeculeerd dat keratosis pilaris vermoedelijk verband houdt met een vetzuur tekort veroorzaakt door beschadiging van de darmwand door gluten (leaky gut/lekkende darm). Qua voeding zou je daarom kunnen kijken of een glutenvrij dieet de klachten verbetert. En zorg voor een goede vetzurenbalans (meer gezonde vetten zoals avocado, vis, noten, omega-3-visolie en minder koek, snoep, chips etc.).

Leefstijl en mindset

  • Zonlicht lijkt gunstig voor de huid bij keratosis pilaris. Kies voor een dagelijkse (ochtend)wandeling zonder zonbescherming, ongeveer kwartiertje met je huid ‘bloot in de zon’, maar voorkom verbranding!
  • Gebruik een luchtbevochtiger in huis, als je een droge huid krijgt van de droge binnenlucht.
  • Het is niet bekend dat stress keratosis pilaris kan uitlokken. Maar het is wel mogelijk dat je stress krijgt van de ruwe bultjes op je huid. Zorg goed voor jezelf: beweeg veel, eet gezond, slaap genoeg en ga naar buiten.

Hulp nodig bij keratosis pilaris? Boek nu een gratis eerste consult via 0612418373

Bronnen: https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ktxt/KeratosisPilaris.htm en https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/keratosis-pilaris/ en https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015 en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/