litteken behandelingen
litteken behandelingen
Je kunt bij de huidtherapeut terecht voor verschillende litteken behandelingen zoals het minder zichtbaar maken van (acne) littekens en het versoepelen van strakke en pijnlijke littekens op het lichaam. Litteken therapie kan bij alle littekens zoals striae, verkleurde littekens, operatie en trauma littekens.
Huidtherapie:
- Litteken massage
- Milde peelings
- Medische peelings
- Dermapen4™ microneedling
- Cosmo Peel Forte
Persoonlijk advies? Boek nu een gratis consult bij de Huidtherapeut.
Ik wil graag informatie over litteken behandelingen
Resultaten:
Ervaringen
"Vandaag ben ik voor de tweede keer bij Lori geweest. Opnieuw werd ik goed geadviseerd en behandeld. Ik heb nog nooit zo’n mooie huid gehad. Ook zie ik Nu al dat mijn litteken op mij voorhoofd minder wordt! Enorm tevreden!"
wat zijn littekens?
Wanneer alleen de bovenste huidlaag (opperhuid) wordt beschadigd, zoals met een schaafwond, ontstaat er geen litteken.
Maar heb je nou een diepere wond gehad, bijvoorbeeld door een ongeval, huidziekte of operatie, dan zal de huid genezen met littekenweefsel op die plek. De huid ziet er daar dan anders uit, dan de omliggende huid.
Hoe de genezing van de huid en de littekenvorming verlopen is afhankelijk van de diepte van de wond, de behandeling van de wond, de plek op het lichaam, de spanning, het huidtype en mogelijke infectie.
Een litteken kan vertaald worden als “teken op het lichaam”. Aan een litteken zit mogelijk een (negatieve) herinnering vast, wat kan meespelen bij de klachten van een litteken.
Klachten bij littekens:
- Verdikt litteken (hypertrofisch litteken)
- Zeer verdikt litteken, vaak bij donkere huid (keloïd)
- Dun, glanzend litteken (atrofisch litteken)
- Verhard litteken (sclerosis)
- Rood litteken of scheuren in de huid (striae)
- Donker of verkleurd litteken (gepigmenteerd litteken)
- Putjes en deukjes in de huid (acne littekens)
- Wijkend litteken (wanneer de wond is ‘opengescheurd’)
- Jeuk, pijn en ongemak
- Vochtophoping rond het litteken (lymfoedeem)
- Bewegingsbeperking en verkleefde littekens (contractuur)
- Cosmetisch storend
- Negatieve gevoelens en psychologische klachten
Litteken behandelingen
Littekenmassage
Met speciale massagetechnieken wordt het litteken behandeld. Hiermee verminderen jeuk, pijn en verklevingen. De doorbloeding verbetert en vochtophopingen (oedeem) verminderen. Je krijgt ook hulp bij het leren van bepaalde massagegrepen om thuis toe te passen.
Siliconenpleisters en siliconen crème
Siliconencrème kan helpen om jeuk en pijn te verminderen, het litteken zal vervagen en het versoepelt littekens. Resultaten hiervan treden op vanaf 1 tot 4 maanden, maar je mag tot 12 maanden doorgaan.
Lymftape aanbrengen
Zenuwpijn en vochtophopingen kunnen worden verminderd met lymfetape. Deze speciale tape wordt op de huid geplakt, waarbij de elastische werking van de tape een ‘liftend’ effect geeft. Er ontstaat hierdoor meer ruimte in de huid voor bloed- en lymfevaatjes en zenuwuiteinden. De lymfestroom en bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de zenuwpijn vermindert.
Camouflage therapie
Met camouflage middelen en/of behandelingen worden littekens en kleurafwijkingen minder zichtbaar gemaakt. De therapie kan bestaan uit het camoufleren met medische camouflage producten, lessen om dit aan te leren of behandelingen zoals peelings en microneedling om de huidaandoening minder zichtbaar te maken.
Milde peelings
Voorbeelden van milde peelings zijn salicylzuur, glycolzuur, melkzuur, amandelzuur en azelaïnezuur. Ook een combinatie is mogelijk. Elk type ‘zuur’ richt zich op bepaalde klachten, zodat er voor de verschillende littekens een optimale behandeling kan worden uitgevoerd.
Medische peelings
Een medische peeling zoals een TCA peeling helpt bij verkleurde littekens en acne littekens en richt zich op het afschilferingsproces van huid. Deze peeling wordt ook ingezet bij acne en pigmentvlekken.
Microneedling met de Dermapen4™
Microneedling wordt ingezet bij verschillende soorten littekens, maar ook bij pigmentvlekken en het behandelen van fijne lijnen en rimpels. Deze hoogwaardige techniek dringt door tot in de diepere huidlagen en activeert een natuurlijke genezingsreactie van de huid, waardoor het litteken wordt geregenereerd.
Cosmo Peel forte
Bij ernstigere of oude acne littekens zorgt de Cosmo Peel Forte voor een effectieve afschilfering van de dode, oude huid, waardoor er een frisse, jeugdigere en gezonde nieuwe huid ontstaat. Naast littekens, vervagen ook pigmentvlekken, fijne lijnen en rimpels.
Tips en adviezen
Een deel van de litteken therapie bestaat uit het verstrekken van informatie en tips. Denk aan adviezen over huidverzorging, oefenen van massagegrepen of het leren aanleggen van pleistermateriaal.
huidtherapie bij lori
“Lori combineert de nieuwste richtlijnen en protocollen met haar holistische visie, die is ontstaan vanuit jarenlange ervaring uit de praktijk.”
veelgestelde vragen
over litteken behandelingen
Wat is het doel van litteken therapie?
Het doel van de litteken behandelingen is afhankelijk van de klachten, denk aan: het versoepelen van verkleefde of pijnlijke littekens of het cosmetisch verbeteren van het uiterlijk van het litteken. Maar ook het verminderen van roodheid, pijn, jeuk, verkleuringen, verhardingen, verkleving en oedeem (vochtophoping).
Kan litteken therapie mijn litteken volledig laten verdwijnen?
Of het litteken vervaagt of helemaal weggaat is afhankelijk van veel verschillende factoren. De huidtherapeut bespreekt tijdens het eerste consult ook altijd wat je van een behandeling mag verwachten.
Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie van de litteken therapie?
Na elke behandeling kun je al merken dat de littekens minder pijnlijk of gladder zijn.
Het aantal behandelingen is afhankelijk van je klachten en het type litteken.
Is litteken therapie pijnlijk?
Een litteken massage kan wat knijpend aanvoelen. Peelings en microneedling kunnen prikkelend en warm aanvoelen. Bij litteken therapie wordt er nooit over je pijngrens heen gegaan.
Zijn er bijwerkingen of risico's verbonden aan litteken therapie?
Elke litteken behandeling heeft mogelijke bijwerkingen of risico’s, zoals roodheid en gevoeligheid. Dit is echter afhankelijk van welke behandeling je kiest.
Vóór elke behandeling krijg je van ons een uitgebreide informatiefolder waarin alles staat dat je moet weten en hoe je complicaties kunt tegengaan.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Gemiddeld zijn er 6-12 litteken massages nodig voor een optimaal resultaat (wekelijks of tweewekelijks).
Bij peelings en Dermapen behandelingen zijn er meestal 3-5 behandelingen nodig, om de 4-8 weken).
Wordt de litteken therapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Er is in sommige gevallen vergoeding mogelijk bij opvallende littekens in hals en gezicht vanuit camouflage therapie.
Bij ernstige littekens op het lichaam en oedeemvorming is er vergoeding mogelijk uit de basisverzekering.
Kan ik litteken therapie combineren met andere behandelingen?
Ja, er zijn combinaties mogelijk, afhankelijk van het litteken en de klachten.
Zo kan microneedling gecombineerd worden met een peeling wanneer er sprake is van littekens en pigmentvlekken.
Kan litteken therapie ook toegepast worden op oude littekens?
Ja, op bijvoorbeelde oude acne littekens of oude littekens met pijnklachten kan nog goed resultaat gehaald worden.
Is litteken therapie geschikt voor alle soorten littekens?
In principe is er bij elk litteken een vorm van therapie mogelijk.
Wat kan ik zelf doen om het genezingsproces van mijn litteken te bevorderen?
Probeer zoveel mogelijk van de wond af te blijven, ook als het jeukt of pijn doet. Gebruik eventueel een siliconenproduct of een herstellende crème. Bescherm verder het litteken de eerste 18 maanden extra goed met een zonbescherming. Zet met sporten en bewegen niet teveel druk op het litteken.
Is er nazorg nodig na de litteken therapie?
Ja, zo kun je thuis zelf bepaalde massagegrepen uitvoeren of producten gebruiken voor een optimaal resultaat.
- Erkend
- Geregistreerd
- Vergoeding mogelijk
- 15 jaar ervaring