Pigmentvlekken op de donkere huid – do’s & don’ts

pigmentvlekken op de donkere huid behandelen - Huidtherapie bij Lori

De donkere huid maakt meer pigment aan. Hierdoor kunnen pigmentvlekken op de donkere huid voor allerlei klachten zorgen. Zo kun je last hebben van jeuk, branderigheid, droogte, pijn en irritatie op je huid. Deze donkere vlekken op je gezicht of op je lichaam kunnen je ook onzeker maken. Onnodig! Want er is genoeg te doen aan pigmentvlekken op de donkere huid, maar je moet wel weten hoe. Met deze do’s & don’ts bij pigmentvlekken op de donkere huid, krijg je de huid weer gladder en egaler, voor een gezonde huidconditie.

Welke pigmentvlekken op de donkere huid komen voor?

Pigment in onze huid is bedoeld als bescherming tegen de zon en uv-stralen. De pigmentaanmaak heeft helaas ook een vervelende kant: pigmentvlekken. Als huidtherapeut heb ik het meest te maken met de volgende pigmentvlekken op de donkere huid:

  • Donkere bultjes of wratjes in het gezicht (dermatosis papulosa nigra)
  • Pigmentvlekken in het gezicht (melasma, zwangerschapsmasker)
  • Donkere verkleuringen na wondjes, krabben of acne (postinflammatoire hyperpigmentatie)
  • Verdikte, donkere littekens (hypertrofisch litteken of keloïd)
  • Ontstekingen en bulten in de baard, oksels of schaamstreek door ingegroeide haren (folliculitis barbae)

Wat maakt de donkere huid anders dan de lichte huid?

Bij de donkere huid is roodheid moeilijker te zien, en bultjes en plekjes zijn vaak donker gekleurd. De donkere huid is daarnaast steviger en water verdampt sneller uit de huid, hierdoor kan de huid sneller droog en schilferig zijn. Door deze stevigheid blijven ook blaasjes (zoals waterpokken) bijvoorbeeld langer bestaan. Bij jeuk en eczeem op de donkere huid kan er sneller een grove huid ontstaan, terwijl bij een lichte huid meer roodheid en schilfers te zien zijn.

Ook zijn er verschillen in de pigmentaanmaak bij de donkere huid. Bij de donkere huid ontstaan er sneller pigmentproblemen, zoals pigmentvlekken. Maar ook heeft de donkere huid meer last van langdurige verkleuringen na krabben, open wondjes en acne.

Hoe gaat de pigmentaanmaak precies bij de donkere huid?

Laten we eerst eens kijken wat er ín de huid gebeurt:

Het aantal ‘moeder pigmentcellen’ (melanocyten) onderin de opperhuid is bij de lichte en donkere huid ongeveer gelijk. Bij de donkere huid zijn deze pigmentcellen wel groter. Deze moederpigmentcellen maken ‘zakjes met pigmentkorrels’ (melanosomen) aan. Deze pigmentkorrels schuiven vervolgens naar boven en kleuren onze huid. Omdat bij de donkere huid meer pigmentkorrels worden gemaakt en deze ook groter zijn, is de huid donkerder gekleurd.

Deze verhoogde productie van pigment komt onder andere door een verhoogde activiteit van het enzym tyrosinase. Dit enzym zet het aminozuur tyrosine om naar melanine (pigment). Ook is de reactie op het hormoon melanocortine sterker bij de donkere huid. Dit hormoon stimuleert de pigmentcellen om meer pigment (melanine) te maken.

Goede behandelingen voor pigmentvlekken op de donkere huid

Een huidtherapeut of dermatoloog kan samen met jou kijken naar je huidklachten om zoveel mogelijk de oorzaak aan te pakken. Een goede behandeling omvat:

  • de juiste adviezen
  • gericht huidverzorging voor de donkere huid
  • de keuze voor de meest veilige behandeling

Wat kun je zelf doen bij pigmentvlekken op de donkere huid?

Kortom, wat zijn de do’s & don’ts?

Do’s – bij pigmentvlekken op de donkere huid

  • Kies voor een huidtherapeut die ervaring heeft met de donkere huid.
  • Interessante ingrediënten bij huidverzorging voor pigmentvlekken op de donkere huid zijn: vitamine C, niacinamide, ceramiden, glycolzuur, vitamine A (retinol/ retinal) en azelainezuur.
  • Bij het verwijderen van de dode huidcellen die de huid verstoppen, dit noem je exfoliatie, kies dan voor een (thuis)peeling die is geschikt voor de donkere huid. Bijvoorbeeld Mask 15 of maak een afspraak voor een amandelzuur of azelaïnezuur peeling.
  • De donkere huid verbrand veel minder snel, maar een goede zonnebrandcrème beschermt wél tegen het erger worden van pigmentvlekjes. Het gebruik van een factor 30 is daarom aan te raden.
  • Bij de donkere huid komt vaker een vitamine D tekort voor. Dit tekort kan een rol spelen bij acne, schilfers, eczeem en een droge huid. Het advies bij de donkere huid is dagelijks 20 microgram Vitamine D.

Don’ts – bij pigmentvlekken op de donkere huid

  • Voorkom het krabben en pulken aan huidplekjes of acne. Wanneer er een wondje is, ontstaat namelijk de kans op een donkere vlek.
  • Vermijd scrubben, kies liever voor exfoliatie met een peeling die is geschikt voor de donkere huid.
  • Vermijd te diepe peelings zoals een TCA peeling hoger dan 15% of een diepe fenol peeling, en kies geen CO2 laser behandeling.
  • Wanneer je stimulerende of exfoliërende producten gebruikt tegen pigmentvlekken op de donkere huid (zoals glycolzuur, azelaïne, kojinezuur etc.) gebruik dit dan NOOIT op een open huid zoals een acne plekje of wondje. Hierdoor irriteer je de huid te veel en kunnen de pigmentvlekken juist erger worden.

Wil je hulp en gericht advies voor pigmentvlekken op de donkere huid? Boek een gratis consult bij de huidtherapeut.

bronnen: https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20D, https://www.sohf.nl/blog/een-vitamine-d-tekort-alles-wat-je-moet-weten