Een ontsteking in je bilspleet is erg vervelend. Hopelijk helpen deze tips. Behandelingen zijn ook mogelijk.
Man in spijkerbroek met armen voor zijn bilspleet, zichtbaar ongemakkelijk door pijn

Sinus pilonidalis, ook wel bekend als haarnestcyste of bilspleetabces, is een vervelende aandoening die pijn en ongemak in de bilspleet veroorzaakt. Het probleem ontstaat vaak doordat een haar door de huid groeit, wat kan leiden tot hardnekkige klachten. Veel cliënten delen verhalen over pijn, operaties en de last van wondgenezing met tunnels onder de huid. Anderen hebben misschien nog geen klachten, maar willen dit voorkomen. Het is niet ongewoon om te worstelen met gevoelens van schaamte, en het kan zelfs de algehele kwaliteit van leven beïnvloeden.

Gelukkig voelen cliënten zich vaak snel op hun gemak in onze praktijk. We begrijpen hun zorgen en bieden praktische adviezen en diverse behandelingsmethoden aan om de klachten te verminderen en te voorkomen. Heb je pijn in de bilspleet door ontsteking? Er is wat aan te doen!

Wat is sinus pilonidalis?

Sinus pilonidalis komt voor in de bilspleet of op het perineum. Je kunt kleine gaatjes aan de buitenkant van de huid zien, vaak met een holte of tunnel eronder, gevuld met vocht, vuil en soms bloed. Dit kan erg pijnlijk zijn, vooral bij zitten of bewegen. Andere symptomen zijn roodheid, zwelling, jeuk, open wonden en bloederige afscheiding of pus. Als je deze klachten herkent, heb je mogelijk sinus pilonidalis.

Hoe ontstaat sinus pilonidalis?

Een bilnaadontsteking ontstaat meestal door een ingegroeide haar die irritatie veroorzaakt. Druk en wrijving in het gebied tussen de billen leiden tot ontstekingen. Herken je deze klachten? Dan kan het sinus pilonidalis zijn. Wees je ervan bewust dat de symptomen ook op andere huidaandoeningen kunnen lijken (zoals hidradenitis, perianale fistel, of sacrale dimple). Als huidtherapeut staan we klaar om je hierbij te helpen.

Herken de symptomen:

Let op klachten zoals pijn, roodheid, zwelling, jeuk, open wonden, en bloederige afscheiding. Heb je hier last van? Bezoek je huisarts of de huidtherapeut. Er is wat aan te doen!

Het probleem is niet ongewoon

Sinus pilonidalis treft niet alleen mannen van de puberteit tot 40 jaar, maar ook vrouwen en tieners. Jaarlijks worden ongeveer 8000 mensen in Nederland geopereerd aan deze aandoening. We willen dat je weet dat je niet alleen bent en dat wij als huidtherapeut hier zijn om je te helpen! Er is zelfs een patiëntenvereniging waar je lotgenoten kunt ontmoeten.

Wat kan een huidtherapeut doen?

Onze huidtherapeut luistert naar jouw verhaal, onderzoekt de situatie en biedt directe oplossingen. We werken indien nodig samen met jouw huisarts en chirurg. Hier zijn verschillende manieren waarop wij je kunnen helpen:

Helpen bij wondgenezing

Als je al lang last hebt van een wond bij je bilnaad die niet geneest, kunnen wij helpen. We verwijderen haren en talg, verzorgen de wond en adviseren over wondmateriaal en reiniging. Met de Nd:YAG laser verstevigen we de wondranden voor een betere genezing.

Praktische tips voor thuis

We geven je tips over wat je zelf kunt doen om de pijn te verlichten en toekomstige klachten te voorkomen. In ons hygiëneprotocol en de adviesfolder over sinus pilonidalis vind je alle belangrijke adviezen samengevat. Wij helpen je om deze tips praktisch toe te passen in jouw dagelijkse leven.

Laser ontharing

Wanneer sinus pilonidalis veroorzaakt wordt door ingegroeide haren, is laserontharing een mogelijke oplossing. Met lasertherapie vernietigen we de haarzakjes in het getroffen gebied. Hierdoor kunnen er geen haren meer ingroeien en ontstaan er geen ontstekingen. De Clarity II-laser die we gebruiken, is effectief voor zowel dikke als dunne haren, en is ook veilig voor de donkere huid.

Emotionele ondersteuning

We begrijpen dat deze aandoening veel schaamte met zich meebrengt. Wij zorgen voor een veilige omgeving waarin je je vrij voelt om je zorgen te delen. Stap voor stap leggen we alles uit en bieden we praktische tips voor thuis, zodat je weer controle krijgt over je gezondheid. We horen vaak van cliënten terug dat ze het fijn vinden, dat we zo de tijd nemen.

Neem de touwtjes weer in handen!

Pijn in de bilspleet door ontsteking kan lastig zijn, maar met de juiste zorg en preventieve maatregelen zijn er effectieve oplossingen beschikbaar. Onze huidtherapeut biedt deskundig advies en is gespecialiseerd in lasertherapie met de nieuwste Clarity II-laser. Voel je welkom in onze vertrouwde huidtherapiepraktijk. Boek een gratis eerste consult voor advies op maat en neem de touwtjes weer in handen. Wij zijn er om je te helpen!

Met dank aan collega huidtherapeut Manon Kolkman voor het maken van de adviesfolders over sinus pilonidalis.

Laatste nieuws

Diëtist en huidtherapeut werken samen.

Diëtist

Bekijk als diëtist ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Dermatoloog en huidtherapeut werken samen.

Dermatoloog

Bekijk als dermatoloog ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Fysiotherapeut en huidtherapeut werken samen.

Fysiotherapeut

Ontdek de voordelen van huidtherapie voor jou als fysiotherapeut – voor een optimale huid- en bewegingsgezondheid van jouw cliënt.

LEES VERDER »
Huisarts en huidtherapeut werken samen.

Huisarts

Bekijk als huisarts ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »