Wat kun je doen aan scheerirritaties en ingegroeide haren in de baard, oksels of liezen?
scheerirritaties wat kun je doen? tips van de huidtherapeut.

Scheren kan irritaties veroorzaken, vooral bij bepaalde huidtypes. Scheerwondjes, een gevoelige huid en ingegroeide haren zijn veelvoorkomende problemen. Vooral bij dikkere of krullende haargroei kunnen er ontstekingen, rode bultjes en zelfs donkere vlekken ontstaan. Dit gebeurt vaak in de baardstreek, oksels en liezen. Maar wat kun je hiertegen doen?

Wat zijn ingegroeide haren?

Ingegroeide haren ontstaan wanneer haren onder de huid groeien in plaats van naar buiten. Dit kan leiden tot ontstekingen en puistjes. Bij een donkere huid ontstaan er vaak ook donkere vlekken. Ingegroeide haren komen vaker voor bij stug, krullend of kroeshaar, vooral na kort afscheren. Dit gebeurt vaak met scheerapparaten die haren ‘oplichten’ en vervolgens superkort afscheren, of met scheermesjes met meerdere mesjes. Hierdoor kunnen korte haren in het haarzakje zakken en verkeerd om groeien, wat leidt tot ontstekingen en puistjes.

Wat kun je doen aan scheerirritatie?

  1. Verbeter je scheertechniek: Scheer om de 2 à 3 dagen in plaats van dagelijks. Maak je huid goed nat en week de haren voor 2 minuten. Scheer na het douchen of gebruik een warme, natte handdoek voordat je gaat scheren. Gebruik een huidvriendelijke scheergel en zorg ervoor dat je mesje schoon is.
  2. Kies het juiste scheermes: Probeer een scheermes met minder mesjes of een professioneel scheerapparaat dat je kunt afstellen op een veilige afscheerhoogte. Voor het lichaam kan een Body Groomer een goede optie zijn.

Behandelingen bij scheerirritaties

Een huidtherapeut kan je adviseren over effectieve behandelingen tegen scheerirritaties en ingegroeide haren. Enkele opties zijn:

  • Huidreiniging: Een grondige huidreiniging kan helpen om puistjes te verminderen.
  • Peelings: Milde en medische peelings, zoals glycolzuur- of salicylzuurpeelingen, kunnen helpen bij ontstekingen en puistjes. Mask Peel is ook een optie voor thuisgebruik.
  • Microneedling: Deze behandeling kan helpen bij diepere pigmentvlekken en littekens. De Dermapen4 maakt microgaatjes in de huid, wat de natuurlijke huidvernieuwing stimuleert.
  • Laserontharing: Dit is een veilige oplossing voor ingegroeide haren en kan helpen bij langdurige scheerirritaties.

De juiste huidverzorging

  1. Reinigen en exfoliëren: Reinig je huid voor het scheren met een milde cleanser zoals Advanced Cleanser of CLR Foam Cleanser. Exfolieer om dode huidcellen en vuil te verwijderen, maar vermijd scrubs op een geïrriteerde huid.
  2. Kies het juiste scheerproduct: Gebruik een milde, parfumvrije scheergel of een huidreiniger op oliebasis. Vermijd sterk schuimende scheergels, omdat deze de huid kunnen uitdrogen.
  3. Gebruik een herstellende crème: Na het scheren kun je beter geen aftershave met alcohol gebruiken. Kies in plaats daarvan voor een hydraterende crème met hyaluronzuur, aloë vera of kamille-extract.

Ik wil graag van mijn scheerirritatie af

Bij scheerirritatie en ingegroeide haren zijn er veel oplossingen. Loop je vast of heb je specifieke vragen? Een huidtherapeut kan je verder helpen, met zowel adviezen als behandelingen. Boek een gratis consult voor een huidanalyse en persoonlijk advies over scheerirritaties en ingegroeide haren in de baard, oksels of liezen. Je huid verdient de beste zorg!

Laatste nieuws

Diëtist en huidtherapeut werken samen.

Diëtist

Bekijk als diëtist ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Dermatoloog en huidtherapeut werken samen.

Dermatoloog

Bekijk als dermatoloog ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Fysiotherapeut en huidtherapeut werken samen.

Fysiotherapeut

Ontdek de voordelen van huidtherapie voor jou als fysiotherapeut – voor een optimale huid- en bewegingsgezondheid van jouw cliënt.

LEES VERDER »
Huisarts en huidtherapeut werken samen.

Huisarts

Bekijk als huisarts ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »