Lees welke soort pigmentvlekken wij allemaal behandelen en op welke manier.
pigmentvlekken op de donkere huid behandelen door ervaren Huidtherapeut

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend probleem op de donkere huid. Als huidtherapeut zien we regelmatig vlekken ontstaan door acne, zwangerschapsmasker en ingegroeide haren. Maar er zijn nog veel meer oorzaken. In deze gids bespreken we 10 soorten pigmentvlekken en geven we advies over crèmes, huidverzorging en behandelingen, zodat je de beste opties voor jouw huid kunt kiezen.

Verschil tussen pigmentvlekken op de lichte en donkere huid

De donkere huid verschilt op verschillende manieren van de lichte huid. Het pigmentatieproces is anders; de huid is compacter en veroudert minder snel met rimpels, maar verliest wel sneller vocht, wat kan leiden tot een droge huid. Een integrale benadering is belangrijk: naast behandelingen is het essentieel om te kijken naar huidverzorging, voeding en leefstijl.

In dit artikel bespreken we verschillende pigmentvlekken op de donkere huid, en de behandeling hiervan

  1. Donkere vlekken na wondjes
  2. Melasma (zwangerschapsmasker)
  3. Grauwgrijze waas op de huid
  4. Donkere kringen onder de ogen
  5. Ouderdomsvlekken
  6. Zwarte of bruine bultjes
  7. Donkere of dikke littekens
  8. Verkleuringen op het lichaam
  9. Donkere vlekken na ingegroeide haren
  10. Lichte of witte pigmentvlekken

1. Donkere vlekken na wondjes

Na verwondingen, ontstekingen of acne kunnen er donkere vlekken ontstaan op de donkere huid. Deze vlekken kunnen langdurig zichtbaar blijven. Microneedling is een effectieve behandeling. Belangrijk is om niet te krabben en de huid te beschermen met een zonbescherming van minimaal factor 30. Vermijd sterke producten op open wondjes en kies voor een milde, herstellende crème.

2. Melasma (Zwangerschapsmasker)

Melasma resulteert in donkere vlekken op het gezicht door hormonale veranderingen en zonblootstelling. Bescherming tegen UV-straling is cruciaal; gebruik hoeden en zonnebrandcrème met antioxidanten. Voor behandelingen zijn milde peelings (glycolzuur, salicylzuur) en depigmenterende crèmes effectief.

3. Grauwgrijze waas op de huid

Een grauwgrijze waas kan ontstaan door gebrek aan hydratatie en dode huidcellen. Regelmatig exfoliëren en goede hydraterende producten zijn belangrijk. Kies voor milde reinigers om vervuiling te verwijderen zonder de huid uit te drogen.

4. Donkere kringen onder de ogen

Donkere kringen kunnen erfelijk zijn of veroorzaakt worden door stress en slaapgebrek. Het gebruik van verhelderende crèmes met antioxidanten, kan helpen. Microneedling met de Dermapen4 is ook een optie voor deze gevoelige zone.

5. Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken ontstaan vaak door veroudering en zonblootstelling. Voorkomen kan door goede hydratatie en zonbescherming. Behandelingen zoals laser, coagulatie en peelings zijn effectief, afhankelijk van de huidconditie.

6. Zwarte of bruine bultjes (Dermatosis Papulosa Nigra)

Deze goedaardige bultjes komen vaak voor op de huid van donkere mensen en kunnen eenvoudig worden verwijderd door een huidtherapeut met coagulatie.

7. Donkere of dikke littekens

Na verwondingen of ingegroeide haren kunnen donkere littekens ontstaan. Microneedling helpt de huid te vernieuwen. Voor ingegroeide haren is lasertherapie aan te raden, waarbij de Nd:YAG laser het veiligst is.

8. Verkleuringen op het lichaam

Verkleuringen in oksels of de nek ontstaan sneller bij de donkere huid. Er zijn speciale peelings beschikbaar, en depigmenterende crèmes kunnen ook helpen. Wij behandelen ook intieme gebieden.

9. Donkere vlekken na ingegroeide haren

Ingegroeide haren komen veel voor bij mensen met een donkere huid. Lasertherapie is de beste oplossing om de oorzaak aan te pakken.

10. Lichte of witte pigmentvlekken

Lichte vlekken kunnen wijzen op aandoeningen zoals vitiligo. Een huidtherapeut kan je hierbij adviseren en indien nodig samenwerken met een dermatoloog.

Pigmentvlekken op de donkere huid zijn goed te behandelen

Hopelijk biedt dit artikel je waardevolle inzichten in de verschillende soorten pigmentvlekken op de donkere huid en de mogelijke behandelingen. Heb je last van pigmentvlekken en wil je deze aanpakken? Onze huidtherapeuten staan voor je klaar om je te ondersteunen met deskundig advies en een persoonlijk behandelplan.

Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend consult, zodat jij weer kunt genieten van een stralende en gezonde huid!

Laatste nieuws

Diëtist en huidtherapeut werken samen.

Diëtist

Bekijk als diëtist ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Dermatoloog en huidtherapeut werken samen.

Dermatoloog

Bekijk als dermatoloog ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »
Fysiotherapeut en huidtherapeut werken samen.

Fysiotherapeut

Ontdek de voordelen van huidtherapie voor jou als fysiotherapeut – voor een optimale huid- en bewegingsgezondheid van jouw cliënt.

LEES VERDER »
Huisarts en huidtherapeut werken samen.

Huisarts

Bekijk als huisarts ons zorgaanbod voor huidtherapie – erkend door de zorgverzekering en verwijzen kan via ZorgDomein.

LEES VERDER »