Onze huidtherapeut is gespecialiseerd in roodheden behandelen d.m.v. verschillende technieken. Lees meer + tips.
vurige, rode huid door roacea, indicatie voor huidtherapie, behandeling op maat

Een rode, gevoelige huid met gesprongen vaatjes, ontstekingen of puistjes kan erg vervelend zijn. Rosacea komt en gaat. Het is een chronische huidaandoening. Een huidtherapeut kan je hierbij helpen. Lees ook alvast wat je zelf kunt doen qua huidverzorging, voeding en leefstijl om je huid te verbeteren. Hulp nodig? Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in rosacea en helpen jou graag verder.

Wat is rosacea?

Rosacea is een rode huidaandoening in het gezicht, soms met zichtbare rode vaatjes. De huid ziet er gevoelig uit en kan puisten, ontstekingen, en een grof of verdikt aspect hebben. Deze roodheid kan verergeren na blootstelling aan persoonlijke triggers, en het kan branderig of stekelig aanvoelen.

Er zijn vier vormen van rosacea:

  • Type 1 – rode rosacea: Rode opvlammingen, blozen, en warme, gezwollen huid, vooral op de wangen.
  • Type 2 – rosacea met bultjes en ontstekingen: Roodheid met bultjes en puisten, vooral op de wangen.
  • Type 3 – rosacea met grove, verdikte huid: Onregelmatige, verdikte huid, vaak op de neus, kin, of voorhoofd. Komt vooral voor bij mannen.
  • Type 4 – rosacea met oogklachten: Branderigheid, steken, en soms wazig zicht of oedeem rondom de ogen.

Ontstaan, oorzaken en triggers

Het ontstaan van rosacea en mogelijke oorzaken: Rosacea heeft te maken met het immuunsysteem en de zenuwen die de rode vaatjes in het gezicht aansturen. De huidbarrière is vaak verzwakt, en de vaatjes reageren heftiger op prikkels. Individuele triggers kunnen de klachten verergeren.

Rosacea kan verergeren door: Warmte, weersomstandigheden, irriterende huidproducten, stress, alcohol, bepaalde voedingsstoffen (zoals capsaïcine in peper of cinnamaldehyde in kaneel), en een teveel aan histamine. De demodex mijt kan ook een rol spelen, waarbij een toename van deze mijt ontstekingen kan veroorzaken.

rosacea behandeling bij de huidtherapeut

Onze huidtherapeut helpt bij rosacea door persoonlijke adviezen te geven over huidverzorging, leefstijl en voeding, en door behandelingen uit te voeren die klachten verminderen en de huidbarrière versterken. Bij ernstige situaties kan de huidtherapeut samenwerken met een huisarts of dermatoloog.

wat kun je zelf doen bij rosacea?

Bij rosacea is de huid vaak vettig of juist teer. De juiste huidverzorging en leefstijl zijn daarom essentieel.

Adviezen voor huidverzorging bij rosacea

  • Reinig je huid: Gebruik een milde reiniger één keer per dag met lauwwarm water. Vermijd agressieve ingrediënten zoals parfum, alcohol, zuren en scrubs.
  • Hydrateren: Gebruik een hydraterende, maar niet-vette crème.
  • Bescherm tegen de zon: Kies voor een zonnebescherming met SPF 15 of hoger.
  • Vitamine A-zuur: Dit kan helpen, maar bouw het langzaam op met bijvoorbeeld retinaldehyde.
  • Zachte materialen: Gebruik zachte wattenschijfjes of een handdoek, en vervang deze dagelijks.

Adviezen bij rosacea met oogklachten

  • Kunsttranen: Gebruik kunsttranen bij droge of geïrriteerde ogen.
  • Schoonmaken: Maak de ogen voorzichtig schoon met een wattenstaafje en lauwwarm water.
  • Omega-3-vetten: Voed je huid en ogen van binnenuit door wekelijks vette vis te eten.
  • Warme kompressen (of een pittenzakje) op de gesloten oogleden leggen. Gebruik schoon water (max. 41 graden), 2x per dag 5 minuten. Er bestaan ook yogaoogkussens ter ontspanning.

Gezonde voeding

  • Vermijd snelle suikers: Deze kunnen ontstekingen verergeren.
  • Goede vetten: Kies voor olijfolie, kokosvet, noten en avocado.
  • Water: Drink voldoende en vermijd alcohol.
  • Bij rosacea zien we vaker een vitamine B tekort en vitamine C helpt bij gezonde vaatwand.

Verder kun je kijken hoe het ervoor staat met je darmflora. Een goede darmgezondheid is belangrijk. Een groot deel van je immuunsysteem zit namelijk in je darmen. Bij rosacea komt vaak een tekort aan het enzym lipase voor. De ontlasting is dan wat vettig of plakkerig. Vezels eten kan helpen bij de vertering. Vezels zitten in plantaardige en volkoren producten, in groenten en fruit (brood, pasta en aardappelen, bonen en peulvruchten zoals kidneybonen en kikkererwten, haver, tarwezemelen, gerst, noten en pitten zoals lijnzaad, chiazaad, maanzaad, appels, bananen, kool, prei). Het is nodig om hierbij voldoende water te drinken. Denk ook aan probiotica zoals zuurkool, kimchi en kefir.

Leefstijl en mentale gezondheid

  • Voldoende beweging: Sport in een koele omgeving om roodheid te vermijden.
  • Uv-straling: wandel dagelijks buiten, maar beperk overmatige zonblootstelling en gebruik zonnebescherming.
  • Stressbeheer: Ontspan regelmatig met activiteiten die jou rust geven.

een ‘trigger’ dagboek bij rosacea

Door een trigger-dagboek bij te houden, kun je jouw persoonlijke rosacea-triggers ontdekken en beter controleren. Noteer dagelijks je maaltijden, huidverzorging, activiteiten en de ernst van je klachten om inzicht te krijgen in mogelijke triggers. In de praktijk helpen wij je hier uitgebreid bij.

Klaar met rosacea? Wij helpen je naar een gezonde huid.

Rosacea kan dus een grote invloed hebben op je dagelijks leven, maar er zijn manieren om de klachten te beheersen en je huid te verbeteren. Of het nu gaat om de juiste huidverzorging, aanpassingen in je voeding, of het verminderen van stress, er zijn verschillende manieren waarop je zelf kunt bijdragen aan een gezondere huid.

Een behandeling bij een huidtherapeut helpt om op een professionele en gerichte manier je klachten te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Boek nu een gratis consult en ontdek de aanpak die bij jou past. Zo krijg jij de regie over jouw huid terug!

Laatste nieuws